‘Aardgasvrij in Zwanenveld en Lankforst’

Binnenkort gaan woningcorporaties Talis en Woonwaarts onderhoud doen aan hun woningen. Op zaterdag 20 januari werd er een informatiemarkt gehouden. Het gaat om 453 woningen in de gebouwen aan de 20e, 21e, 22e, 61e 62e, 70e, 71e en 72e straat Zwanenveld van Talis en de Vackenaer flats in de 53e, 54e en 55e straat Lankforst van woningcorporatie Woonwaarts. Ook maken zij de woningen klaar om van het aardgas af te gaan. Zo kunnen deze woning straks aangesloten worden op het warmtenet.

Hoe werkt een warmtenet?

De hoogbouw complexen van Talis in Zwanenveld en van Woonwaarts in Lankforst worden aangesloten op een warmtenet. Warmte en warm water komen dan vanaf een centraal punt in de wijk via ondergrondse leidingen bij de complexen. De temperatuur voor de verwarming en het warme water kan iedereen zelf instellen. Gebruikers betalen alleen de warmte die ze zelf gebruiken. De aardgasaansluiting verdwijnt uit de woningen. De woningcorporaties zorgen voor een elektrische kookplaat en een nieuwe pannenset, zonder kosten. Voorlopig komt de warmte via een warmtestation de wijk in. Over een poosje komt de warmte waarschijnlijk vanaf de afvalenergiecentrale ARN. Bewoner merken hier niets van.

Wat zijn de kosten?

Er zijn voor de huurder geen kosten voor de onderhoudswerkzaamheden. De energierekening ziet er straks wel anders uit. Er zijn geen kosten meer voor aardgas. Die worden vervangen door een rekening voor warmte. De vaste lasten blijven gelijk. De prijs voor warmte via het warmtenet is gemiddeld 15% lager dan het gemiddelde aardgastarief. De ACM stelt het gemiddelde aardgastarief jaarlijks vast.

Waarom gaan we van het aardgas af?

Nederland wil in 2050 geen aardgas meer gebruiken in woningen en andere gebouwen. Dit is duurzaam en maakt Nederland minder afhankelijk van aardgas uit het buitenland of Groningen. De gemeente heeft Zwanenveld en Lankforst-Noord, samen met Bottendaal, Hengstdal en Hatert, als eerste Nijmeegse wijken aangewezen die klaargemaakt worden voor een nieuwe manier van verwarmen. Voor stadsdeel Dukenburg is gekozen een warmtenet aan te leggen. Het warmtenet is er nu nog niet. Wel bereiden de woningcorporaties de woningen hier alvast op voor.

Bron flyer voor bewoners. Bericht januari 2024

menu