‘240 kilogram zwerfvuil’

Ondanks de wisselvallige weeromstandigheden waren er op zaterdag 23 maart in heel Dukenburg groepjes mensen actief op de ‘opschoondag 2024’. Als eersten die dag kwamen ’s morgens om 10.00 uur vrijwilligers bijeen bij het Huis van Weezenhof in Weezenhof. Na een kop koffie ging men aan de slag in jammer genoeg druilerig weer.

Om half elf openden de deuren van wijkcentrum De Turf in Malvert om de vrijwilligers van koffie te voorzien. Een half uur later waren Zwanenveld en Tolhuis aan de beurt. De Zwanenvelders kregen bezoek van Gelderlander journalist Mitchel Suijkerbuijk die een mooi verslag voor de krant maakte. Het filmpje is op de website van de Gelderlander te zien. (Zoekfunctie: Grote schoonmaak in Dukenburg.) In Tolhuis was de start wat moeilijker nadat het alarm van het Kion-gebouw waar men verzamelde afging. In plaats van koffie met cake werd het ‘politie met cake’. Toch werd er daarna zwerfvuil opgehaald maar helaas zonder een kop warme koffie.

Om 13.00 uur nam Aldenhof het stokje over vanaf de speelplaats van basisschool de Aldenhove. Met een kom lekkere soep was het voor de vrijwilligers, de ‘wijkhelden’ tussen de buien door goed te doen. De mensen van wijkplatform Aldenhof zijn ervaringsdeskundigen die al meerdere jaren een zwerfvuilactie voor de wijk organiseren van de school.

Als laatste was Meijhorst aan zet waar om 14.00 uur vanaf wijkcentrum Dukenburg werd gestart.

Woensdagavond 27 maart was er een evaluatie. In een kleine groep werden de activiteiten besproken en wetenwaardigheden uitgewisseld. Voor de eerste keer op deze manier en de weersomstandigheden meegenomen was iedereen tevreden met het resultaat. De diverse groepjes in de wijken hadden ruim 240 kilogram aan zwerfvuil opgehaald. Ongeveer 35 zakken die door de Dar dezelfde dag nog overal opgehaald zijn.

Veiligheid

Bij de evaluatie kwam de veiligheid van de vrijwilligers nog ter sprake toen een van de deelnemers vertelde dat ze overwogen had een schuimmatras uit het riet van de vijver in Malvert te halen. Uiteindelijk ‘toch maar niet’. Dit soort gevallen kan men beter via de ‘Meld&Herstellijn’ app melden. Dat kan ter plekke heel goed met deze app, vermeld dan duidelijk in de tekst waar een en ander zich bevindt, de locatiebepaling is in groengebieden soms wat lastig. En stuur een foto mee, ook dat kan in de app.

Ook zijn er gebieden waar de wijkhelden beter wegblijven zoals de middenbermen en zijstroken van wegen. Zeker als er kinderen meedoen zijn dat ‘no-go’ zones.

Lachgascilinders laten we liggen, ga er niet mee slepen en zeker niet in de vuilniszak stoppen. Er zijn diverse branden in vuilniswagens ontstaan door deze cilinders. Dus deze direct melden met de ‘Meld&Herstellijn’ app. De Dar komt deze zo snel mogelijk ophalen.

Het hele jaar door

Wachten op de volgende zwerfvuil dag is overigens niet nodig. Iedereen kan wijkheld worden en zijn, aanmelden kan via de website van de Dar. Zwerfvuil weghalen kan je doen op de dagen en tijden dat het je het zelf uitkomt en dan natuurlijk ook bij droog weer. Samen met buren is ook leuk en wie weet komen daar samen weer nieuwe initiatieven uit voort.

Op het eind van de evaluatieavond bedankte opbouwwerker Pieter Pelser van Bindkracht10 organisator Hein Kneepkens nog even met een leuk dingetje, een zwerfkei.

Meer informatie over ‘Dukenburg Schoon’ op de facebookpagina www.facebook.com/Dukenburgschoon of via: dukenbug-schoon@outlook.com bij Hein Kneepkens. Aanmelden als wijkheld kan via www.wijk-helden.nl

Bericht mei 2024

menu