Peter 2023-6

Plots kwam ik een rolstoeler tegen…

Het is wel zo’n vijftien jaar geleden dat we met de commissie VORM (Verbeter Openbare Ruimte Meijhorst) in het stadhuis waren om te praten over de kruising bij het winkelcentrum in Meijhorst. Toen al!

Veiliger oversteken voor de wandelaar en fietser vroegen wij en al snel kwam er een veiligere oversteek. De grote aanpak zou komen met de nieuwbouw van het winkelcentrum in overleg met de bewoners. Met die afspraak eindigde het gesprek. Zomer 2021 was het dan eindelijk zover, meerdere nachten werd er gewerkt. Asfalteringsmachines legden een prachtig zwart tapijt, voor auto’s en er kwamen smalle fietspaden. Overleg met bewoners?

De (gevaarlijke) gevolgen hebben veel mensen inmiddels ervaren. Zo kwam ik zelf, komend vanaf de stad over het fietspad van de 10e straat plots een rolstoeler tegen!

De man en duwende vrouw konden niets anders omdat hier het voetpad ontbreekt. Het fietspad zelf is te smal om goed uit te wijken.

Ook wil het wegbeheer dat je, komend vanaf de 11e straat, het veel te smalle rode fietspad volgt. Je komt dan op een te smal pad met een haakse bocht en hoge stoepranden. En ja, ook daar zijn mensen gevallen. Lichte valpartijen en ‘aanrakingen’ tussen fietsers en auto’s zijn er ook geweest door afslaand verkeer naar het winkelcentrum. Tot nu toe gelukkig nog zonder veel ‘erg’!

Vanaf het terrein van het winkel- wijkcentrum met de fiets de 10e straat inrijden is voor fietsers ronduit een gokspel. Neem je de voetgangersoversteek, of schuif je tussen de auto’s door of neem je de 11e straat maar een stuk ‘tegengesteld’?

Wrang bij dit alles is dat het meest gebruikte fietspad tussen winkelcentrum en Van Apelterenweg enkele jaren terug zonder overleg zomaar is weggehaald zodat de gemeente ook daar onveilige situaties heeft gecreëerd.

Ook op het grote parkeerterrein is het nog steeds niet af. Geen markeringen in de vorm van richtingpijlen en een oversteek. Bezwaren en opmerkingen werden eerst weggewuifd later onbeantwoord. In de ogen van het projectteam schijnt het klaar te zijn want alles is overgedragen aan het wijkteam en het valt onder meldingen bij de Meld&Herstel. Dat die nou net niet de financiële middelen heeft om dit goed aan te pakken…

Peter Saras

menu