Peter 2023-5

Blijf alsjeblieft lekker fietsen…

In mei kwam de ANWB met een poll waarin fietsers gevraagd werd eens over zichzelf na te denken. Meteen vlogen bekende en minder bekende Nederlanders hoog in de boom. Van “Shame on you en victimblaming” tot de gebruikelijke, meestal onterechte, hetze tegen Neerlands grootste vereniging.

De aangehaalde punten troffen echter als een ‘schot in de roos’. Door rood licht rijden, geen richting aangeven, dat mobieltje wat we maar niet los kunnen laten. Er is inderdaad een boel op het fietsersgedrag aan te merken. Het besef dat je als fietser de zwakste partij bent dringt kennelijk nog niet vaak genoeg door. Aan de fietsroute in Beuningen hangt een mooi bordje: “Voorrang moet je krijgen niet nemen.”

En dan de plek op de weg, hier zijn een paar simpele basisregels voor alle verkeersdeelnemers. Helaas schort het hier ook wel eens aan maar niet alleen bij de fietsers.

Ben je als fietser door een helm of kleding in de ogen van gemotoriseerde weggebruiker een ‘wielrenner’ dan is helemaal de boot aan. En bij elk nieuwsbericht over een ongeval of conflict waar ‘wielrenners’ bij betrokken zijn laten sociaal media zijn gruwelijkste kant zien. Met een helm en fietskleding ben je al een monster op het moment dat je je been met een sierlijke zwaai over frame en zadel gooit voor vertrek. Deze negatieve publiciteit herken ik op mijn sportfiets helaas ook.

Het is schering en inslag dat ik op amper tien centimeter ruimte gepasseerd wordt. Bijna gewoon is het dat je na het inhalen aan de kant gedrukt wordt. Dat de automobilist sterk afremt en weer gas geeft, zo van ‘ik ben de baas’ lijkt ook steeds vaker voor te komen. Maar het recht op je afrijden op smalle wegen en als het raam openstaat van alles toegeschreeuwd krijgen, daar is men ook niet vies van. Soms hilarisch, zo schreeuwde een geschrokken automobilist tegen me: “Je draagt een helm dus rij je te hard.”

Toch blijft fietsen, bewegen belangrijk. Op wat voor fiets dan ook, blijf alsjeblieft lekker fietsen…

Peter Saras

 

menu