Dat oorlog en vervolging niet ophouden bij de generatie die het zelf meemaakte staat vast. Doorwerking van trauma’s kan nagalmen in latere generaties. Daarom is het vastleggen van getuigenissen, van herinneringen en het bewaren van voorwerpen die een verhaal vertellen zo belangrijk. De 19e Indië-herdenking in Nijmegen staat daarom in het teken van ‘Poesaka’; erfstukken met een verhaal.
Simoner Berger schreef onder meer ‘Istori Kita, jouw familiegeschiedenis’ en ‘De lange reis van de Poesaka’. Door het levenspad van de Poesaka, een waardevol erfstuk uit Nederlands-Indië of Indonesië, te volgen legt zij van ruim dertig personen de familiegeschiedenis vast. Zij geeft hiermee een stem aan de eerste generatie en hun nazaten. Resultaat zijn mooie verhalen, enerzijds over tempo doeloe (vroeger), anderzijds over ontberingen, veerkracht en wilskracht en het belang van vergeven en verzoening.
In Indische families zijn Poesaka’s vaak de enige tastbare herinnering aan het leven van de voorouders in voormalig Nederlands-Indië. Ze werden op het schip of in het vliegtuig meegenomen, soms na een halsoverkop vertrek uit Indonesië, in een enkele koffer of tas. Zij kregen een eervolle plek in het nieuwe huis in het nieuwe land. Of werden opgeborgen om niet aan het pijnlijke verleden te worden herinnerd. Voorbeelden van Poesaka’s zijn: een handgemaakt kleedje uit het kamp, een houten beeldje, of een mysterieuze kris.
Amber Nefkens
De muzikale en theatrale inbreng is dit jaar in handen van Amber Nefkens. Naast muzikant is zij cineast en theatermaker, afgestudeerd in Cultuur en Media aan de Universiteit Utrecht. Ze is derde generatie Indische Nederlander. In 2018 reisde Amber af naar Java en daar ontstond de multidisciplinaire voorstelling ‘Het land van toen’. Hierin vertelt ze het levensverhaal van haar oma door middel van filmbeelden en het zingen van gedichten in liedvorm, aangevuld met eigen geschreven nummers. Zij treedt in het land ook op met haar ‘dreampop’ band Inu Inu.
Iris Kokosky Deforchaux, Nijmegenaar van het Jaar, legt de traditionele meergeneratiekrans. Haar familie werd geportretteerd door Armando Ello. De foto’s zijn te zien in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.
Indië-herdenking Nijmegen. Donderdag 15 augustus 2024, 19.30 uur. Stadhuis Nijmegen, zaal open 19.00 uur. Gratis toegang.
Organisatie: Stichting Platform Indische Organisaties Nijmegen (PION)
Bericht augustus 2024